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2024 Water Main Improvements 

 
BID # 24-05 

 

ADDENDUM No. 1 
 

March 14, 2024 
 
Any and all changes to the Bid are valid only if they are included by written addendum to all potential 
respondents, which will be emailed prior to the proposal due date. Each respondent must 
acknowledge receipt of any addenda by indicating in its proposal.  Each respondent, by 
acknowledging receipt of addenda, is responsible for the contents of the addenda and any changes to 
the bid therein.  Failure to acknowledge receipt of addenda may cause the submittal to be rejected.  If 
any language or figures contained in this addendum are in conflict with the original document, this 
addendum shall prevail. 
 
This addendum consists of the following: 
 
1. Addendum Number One (1) is attached and consists of a total of three (3) pages including this 

cover sheet and attachment.  
 
Please contact me at 847-866-2971 or johngonzalez@cityofevanston.org with any further questions 
or comments. 
 
Sincerely, 
 
 
 
John Gonzalez 
Purchasing Specialist 

mailto:johngonzalez@cityofevanston.org
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2024 Water Main Improvements 
 

BID # 24-05 
 

ADDENDUM No. 1 
 

March 14, 2024 
 

 
This addendum forms a part of the Bid Documents for Bid # 24-05 and modifies these documents. 
This addendum consists of the following:  
 
 
QUESTIONS: 
 
1. Question: Will the City be doing the qaqc for asphalt and concrete here. 

 
Response: Please refer to page 5 of the Special Provisions, summarized below: 

   
 Add the following paragraphs to Article 106.01: 
 “All materials incorporated in this Contract are to be inspected according to IDOT’s non-QC/QA 

programs per the Project Procedures Guidelines (PPG). The latest version is available on the 
IDOT website at:  

 
 https://public.powerdms.com/IDOT/documents/2144679/Project%20Procedures%20Guide.  
 
 Q/C for PCC and HMA incorporated into the project will be provided by the City.  
 
 All material incorporated into the work shall originate from IDOT approved sources (as required by 

PPG) and/or be accompanied by sufficient IDOT approved evidence of material inspection. 
 

All mix designs for PCC and HMA shall be submitted to the Engineer for review and approval.” 
 

2. Question: Not sure how we can save some of the curb on Prairie, much of the watermain is only 
3ft away from the curb. Can the pipe be moved or do we need to add extra cost to our bid to 
replace the curb. 
 

 Response: It is the design intent to save some of the curb on Prairie. If the Resident Engineer 
determines that additional curb must be removed during construction, then the curb will be paid for 
at the contract unit price per lineal foot for CONCRETE CURB REMOVAL and CONCRETE 
CURB TYPE B (AEP MODIFIED).  

 
3. Question: Can you tell me what the City expects for traffic control on Custer? Can we detour 

traffic around the block or are you expecting two flaggers while working on Custer? 
 
Response: It is the expectation that Custer remain open to traffic during the duration of the 
project. Per the General Notes of the project Plan Set, “The Contractor is responsible for all 
construction traffic control and lane closure. At any time during the project that a detour is 
required, Contractor must submit detour plans for approval by the City. This work will not be paid 
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for separately but shall be included in the unit price of TRAFFIC CONTROL AND PROTECTION 
pay item.” 

 
4. Question: Is trench backfill incidental to the sanitary sewer replacement item? Spec is not clear to 

me. 
 

 Response: Trench backfill is included in the cost for ADJUSTING SANITARY SERVICES, 8-
INCH DIA OR LESS. 
 

5. Question: Wherever trench backfill or excavation is incidental, will removal of non special waste 
still be paid for if encountered? I would like to assume all non special waste removal is paid for as 
that would be the case per an IDOT spec, but want to make sure you agree. Would be very hard 
for us to quantify what is incidental and what is paid for. 
 
Response: Yes, in accordance with IDOT Standard Specifications, “The transportation and 
disposal of soil and other materials from an excavation determined to be contaminated will be paid 
for at the contract unit price per cubic yard for NON-SPECIAL WASTE DISPOSAL.” 
 

6. Question: There is no pay item for sod, not sure if that was your intent or not.  There is an item 
for topsoil, just thought it odd there is no item for sod. 
 
Response: Sod is included in a separate contract for the Street Resurfacing project that will occur 
upon completion of the water main project. 
 

 

 

Note: Acknowledgment of this Addendum is required in the Submittal. 
 


